Hoe werkt een payroll contract? Alles wat je weten moet als werknemer!

17 augustus 2023

Wat payroll betekent voor een werknemer

Wanneer jouw bedrijf overstapt op payroll kan dat in eerste instantie even schrikken zijn. Wat gaat er allemaal voor je veranderen? Behoud je je verworven rechten, zekerheden, salaris en toekomstperspectief? En hoe zit het eigenlijk met je vakantiedagen? In dit blogartikel geeft HSU.nl je antwoord op al deze vragen over een payroll contract.

Payroll in het kort

Wat is payrolling? Bij een payroll constructie treed je als werknemer op papier in dienst bij de payrollmaatschappij. Dit scheelt een werkgever veel administratie. En heeft als extra voordeel (voor de werkgever) dat hij geen risico loopt wanneer zijn werknemer langdurig uitvalt. Maar hoe zit het met de werknemer? Hieronder vind je de 5 meest gestelde vragen door werknemers over payrolling.

1. Wat gebeurt er met mijn salaris?

Wanneer je via een payroll overeenkomst in dienst bent, sta je bij het poayrollbedrijf op de loonlijst, maar ben je werkzaam bij de opdrachtgever. Over je salaris hoef je je geen zorgen te maken. Dat is hetzelfde als wanneer je rechtstreeks in dienst zou zijn bij het bedrijf waar je werkt. Werknemers met een gelijke functie krijgen hetzelfde loon. Wat salaris betreft, maakt het dus niets uit of je bij een payrollbedrijf in dienst bent of bij de werkgever zelf.

2. krijg ik wel vakantiegeld?

Volgens de wet heeft elke werknemer recht op 8% vakantiegeld over zijn bruto jaarinkomen. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je in dienst bent bij een payrollmaatschappij.

3. Hoeveel vakantiedagen heb ik?

Voor het aantal vakantiedagen die je hebt, is de cao leidend, of anders de afspraken die je met de opdrachtgever maakt.

4. Veranderen mijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Werken voor een payrollmaatschappij betekent dat je op papier in dienst bent bij het payrollbedrijf, maar dat je onder de cao van de opdrachtgever valt. Bieden deze extra voordelen aan zijn medewerkers? Zoals een telefoonabonnement of laptop van de zaak, fietsenplan of extra opleidingsmogelijkheden? Dan gelden deze ook voor jou.

5. Hoe zit het met mijn baanzekerheid?

Waar een payroll constructie voor een werknemer vroeger vooral veel onzekerheid betekende, geeft het je vandaag de dag dezelfde rechten als een werknemer die rechtstreeks bij de opdrachtgever in dienst is. Je kunt dus niet meer zomaar ontslagen worden, zoals vroeger nog wel eens het geval was.

Meer weten over payroll voor werknemers? Bel ons.

Wanneer je als werknemer ‘opeens’ bij een payrollmaatschappij op de loonlijst komt te staan verandert er in de praktijk gelukkig niet veel. Behalve dan dat er voortaan een andere bedrijfsnaam boven de salarisstrook staat. Ben je er toch nog niet helemaal gerust op? Bel ons dan gerust op 088-5363300 of stuur een e-mail naar info@hsu.nl.