Kun je als ZZP’er personeel aannemen?

02 november 2016

Je bent een tijdje geleden voor jezelf begonnen en nu gaan de zaken steeds beter. Je hebt nu alleen wel meer werk dan je aankunt en wilt dus eigenlijk extra personeel aannemen. Bij het aannemen van personeel komt meer kijken dan je denkt. In dit artikel geven we aan waar je rekening mee moet houden.

De overstap naar werkgeverschap

Veel zelfstandigen spelen met het idee om personeel aan te nemen. Misschien een beetje vreemd, omdat zzp’ers er toch juist voor gekozen hebben om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan? Maar als je wilt groeien is het idee niet zo gek. Je haalt meer kennis in huis en verdeeld de arbeidsdruk.

Je moet er allereerst goed over nadenken of personeel aannemen wel iets voor jou is. Sommige zelfstandigen blijven graag klein omdat ze op die manier de totale controle houden over hun bedrijf. Houd er rekening mee dat, wanneer je personeel aanneemt je steeds meer werk uit handen geeft. In plaats van inhoudelijk werk ben je meer tijd bezig met organisatorische taken zoals het aansturen van je personeel en de administratie.

Hoge loonkosten

Van de keuze om wel of geen personeel aan te nemen zijn de personeelskosten een belangrijk onderdeel. Je wilt namelijk wel meer geld verdienen dan dat je daadwerkelijk uitgeeft. Het is goed om van te voren in te schatten hoeveel je aan een werknemer betaalt. Hoe je het ook wend of keert; het aannemen van personeel kost geld. Je krijgt sowieso te maken met de volgende kostenposten:

  • loonheffingen;
  • premies voor werknemersverzekeringen afdragen;
  • vakantiegeld en doorbetaalde vakantiedagen
  • de financiering van arbeidsrisico’s zoals arbeidsongeschiktheid van je medewerker(s)
  • reiskosten.

Daarnaast heb je ook nog een eventuele dertiende maand en pensioen. Ook krijg je te maken met de financiering van arbeidsrisico’s zoals ziek zijn. Is je medewerker ziek, dan ben je wettelijk verplicht om hem of haar minimaal door te betalen voor zolang het contract duurt. Deze kosten kunnen ook doorlopen wanneer de medewerker ziek uit dienst gaat. Ook al ligt de oorzaak van ziek zijn buiten het werk. Via de MKB Servicedesk kun je alle kosten waar je mee te maken krijgt inzien.

Nieuwe wetgeving

Wanneer je werknemers in dienst neemt zit je natuurlijk vast aan een arbeidscontract. Mocht je toch onder dit contract uit willen en je medewerker willen ontslaan, kan dit aanzienlijke kosten met zich meebrengen. De invoering van de Wet werk en zekerheid heeft veel veranderingen met zich meegebracht. Ook op het gebied van ontslagrecht. Ondanks dat de standaard ontslagvergoeding verdwenen is, zijn er nog een aantal voorwaarden waaronder je werknemer wel een compensatie moet betalen. Dit is de transitievergoeding. Deze transitievergoeding treed in werking nadat de medewerker twee jaar bij jou in dienst is geweest.

personeel-aannemen

Contract is contract. Het is niet langer eenvoudig om een bestaande arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen. Je moet met hele goede argumenten komen om een arbeidsovereenkomst tussentijds te ontbinden.

Maar ik heb tijdelijk iemand nodig

Je zit gewoon in een drukke periode en hebt tijdelijk iemand nodig in plaats van vast personeel. Of je wilt wel personeel, maar in dienst nemen vindt je lastig. Een oplossing kan dan zijn dat je gebruik maakt van een payroll organisatie. Je werft en selecteert zelf een nieuwe collega en brengt deze onder bij een payrollbedrijf. Dit payrollbedrijf zorgt voor het gehele juridisch werkgeverschap. Zij regelen de arbeidsovereenkomst, loonbetaling(ook bij arbeidsongeschiktheid), aanmelden voor het pensioen en geeft raad bij alle arbeid gerelateerde vraagstukken. Dit tegen een helder tarief dat u per gewerkt uur betaald aan het payrollbedrijf.
Daarnaast is payrolling stukken goedkoper dan personeel inhuren via een duur uitzendbureau.

Steeds vaker werken zzp’ers samen met een payrollorganisatie. Een payroll organisatie verzorgt de loonverwerking en de afdrachten voor loonbelasting en sociale premies. Zo nemen zij de administratieve rompslomp uit handen, waar je niet op zit te wachten.

Al met al bestaat de mogelijkheid om als zzp’er personeel aan te nemen, maar let dan wel op bijkomende kosten en reken uit of de extra werkkracht zich terugverdient.