Vakantiewerk en het nut van payroll
28 mei 2019
Flexibiliteit van payroll in vakantieperiode
De eindexamens op de middelbare scholen zijn achter de rug en binnenkort starten de schoolvakanties. Scholieren melden zich massaal op de arbeidsmarkt voor vakantiewerk om zo een leuk zakcentje bij te verdienen voor hun examenreis naar het zonnige zuiden of te sparen voor een felbegeerde aankoop. Gelukkig is er ook veel vraag naar vakantiekrachten.
Bij bedrijven is er in de vakantieperiodes vaak meer behoefte aan flexibel inzetbare krachten door seizoenswerk of door vakanties van vaste krachten. Bent u al voorbereid op de aankomende vakantieperiode en wat dat eventueel voor u betekent als het gaat om de planning en inzet van vakantiekrachten?
Regels voor vakantiewerk
In de meeste cao’s staat dat vakantiekrachten – scholieren of studenten – niet meer dan 60 dagen per kalenderjaar werken. Meestal vallen ze ook onder het minimumloon, omdat ze jonger dan 22 jaar zijn. Bovendien gelden voor jongeren extra regels vanwege hun jonge leeftijd. Bijvoorbeeld bescherming tegen te lange werkdagen of het werken na 22.00 uur ‘s avonds. Wat betreft betalingen geldt voor vakantiekrachten ook dat loonheffingen, werkgeversheffingen en premies voor werknemersverzekeringen moeten worden afgedragen of worden ingehouden. Door een speciale loonheffingsregeling voor studenten en scholieren hoeven zij zelf minder loonheffing af te dragen.
Ketenregeling voor vakantiekrachten
De ketenregeling is een wettelijke regeling die bepaalt wanneer een tijdelijk contract overgaat in een vast contract. Normaal gezien gaat een tijdelijk contract over in een vast contract als er sprake is van een aaneengesloten periode (keten) van meer dan drie tijdelijke contracten in twee jaar. Het vierde contract moet een vast contract worden, tenzij de werkgever besluit om geen contract meer aan te bieden. Ne zes maanden kan een contract weer opnieuw afgesloten worden en start de keten opnieuw. Deze ketenregeling is een zeer lastige regeling voor werkgevers die te maken hebben met seizoenswerk of vakantiekrachten die in elke schoolvakanties willen werken keren. Door deze regeling kunt u ervaren krachten niet telkens flexibel terug in dienst nemen.
Payroll biedt oplossing
Als u overgaat op payroll, neemt HSU.nl uw juridische werkgeverschap over. Dat betekent dat uw werknemers overgaan op de cao voor uitzendkrachten. Hierin zit geen ketenregeling, maar een fasenregeling. In plaats van dat een medewerker na twee jaar opeenvolgende tijdelijke contracten een vast contract moet krijgen, is dit in de uitzendregeling vijfenhalf jaar. U begrijpt dat bij de inzet van flexibele krachten veel administratieve handelingen komen kijken, zoals salarisverwerking en -betaling, opmaak van arbeidscontracten, urenadministratie en afdrachten wettelijke premies. Met payrolling bespaart u zich veel tijd in deze drukke vakantieperiodes. En in de vakantiemaanden juni, juli en augustus biedt de cao voor uitzendkrachten afwijkende arbeidsvoorwaarden ten aanzien van vakantiedagen en reserveringen. Aantrekkelijk voor u? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 088-5363300. Mailen is ook mogelijk: info@hsu.nl. Wij hopen snel een afspraak met u te maken en u verder te helpen met payroll op maat.