De valkuilen van salarisadministratie

26 april 2021

Wat er vaak misgaat bij salarisadministratie en implementatie

Salarisadministratie is een onvermijdelijke taak voor alle ondernemers en werkgevers. Het uit te keren bedrag moet correct worden bepaald zodat medewerkers op tijd hun geld ontvangen. Hoewel dit geen prettige taak is, is het een van de belangrijkste onderdelen die je bedrijf draaiende houden. Zonder een goede financiƫle administratie gaat er veel mis en zullen medewerkers hun onvrede gegarandeerd uiten. Toch zijn het juist deze activiteiten waarin vaak zaken over het hoofd gezien worden. Deze fouten kunnen je bedrijf veel geld kosten. Welke fouten worden er gemaakt bij de salarisadministratie en de systeemimplementatie en hoe kunnen deze worden vermeden?

Kennis is niet up-to-date

Het lezen van relevante literatuur of het volgen van de juiste studie is vaak niet voldoende om informatie over salarisadministratie en systemen up-to-date te houden. Zo is er elk jaar een nieuw belastingplan dat van invloed is op de salarisverwerking. Ook zijn er wijzigingen in de cao, pensioenwetgeving, verzekeringen, subsidies en privacyregels waar je rekening mee moet houden. Dit vereist dat je als ondernemer actief bezig bent met het onderzoeken van de laatste ontwikkelingen rondom dit onderwerp. Voor veel ondernemers is dit een vrij grote uitdaging die veel tijd kost, en daarom vaak lager op de prioriteitenlijst komt te staan.

Een mislukt implementatietraject

Ben je wel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van salarisadministratie en wil je een nieuw systeem implementeren dat hieraan voldoet? Dan ben je er helaas nog niet helemaal. Veel organisaties die een nieuw HR- en salarissysteem implementeren, komen er later achter dat de software niet altijd levert wat ze hoopten. Hoe voorkom je een mislukt implementatieproces? Let op deze veelvoorkomende valkuilen tijdens de implementatie van een nieuw systeem:

  1. Je hebt niet goed geĆÆnventariseerd wat je als organisatie precies nodig hebt.
  2. Het management maakt de keuze zonder de eindgebruikers erbij te betrekken.
  3. De keuze voor een bepaald pakket is om verkeerde redenen gemaakt, bijvoorbeeld omdat de leverancier een vriendschappelijke relatie is of een succesvolle concurrent hetzelfde systeem gebruikt.
  4. Het systeem wordt niet beoordeeld op basis van een kosten- en batenanalyse.
  5. Na de definitieve keuze maak je een implementatieplan met onmogelijke doelen.

Aandacht voor salarisverwerking

Salarisadministratie is een vak apart. Je hebt niet alleen een goed salarissysteem nodig, maar ook toegewijde medewerkers die alert zijn op een correcte en tijdige uitbetaling van lonen. Veel ondernemers besteden om deze redenen hun salarisadministratie uit. Een verstandige keuze, want op deze manier kun je gebruik maken van de kennis van een gespecialiseerd bedrijf als HSU.nl die van A tot Z op de hoogte is van de complexiteit van de salarisverwerking en de laatste wet- en regelgeving. Meer weten over wat HSU.nl hierin kan betekenen? Contacteer ons op 088-5363300. Mailen kan ook via info@hsu.nl of laat een bericht achter via het online contactformulier op onze website.