Jongeren aannemen? Hier moet u op letten!

20 april 2020

Jongeren aan het werk

Wanneer je HSU.nl inschakelt als jouw partner voor payroll, nemen wij niet alleen de administratieve taken van jouw bedrijf over. Ook wanneer je personeelsgerelateerde vragen hebt, kun je bij ons terecht. Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit wanneer je jongeren aan wil nemen om aan de slag te gaan binnen jouw bedrijf? Dan kunt jij natuurlijk rekenen op onze expertise! We vertellen je graag alvast wat meer over het aannemen van jongen als werknemers, maar je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen voor persoonlijke informatie.

Speciale regels

Wanneer je jongeren in dienst wilt nemen, gelden er natuurlijk speciale regels voor kinderen en jongeren tot 18 jaar om kinderarbeid tegen te gaan. De regels verschillen per leeftijdscategorie. Zo mogen kinderen tot 13 jaar niet werken wegens het verbod op kinderarbeid. Voor kinderen in de leeftijdscategorieën van 13 en 14, 15 en 16 en 17 jaar gelden aparte regels.

Werken met 13 en 14 jaar

Het is toegestaan voor kinderen van 13 en 14 jaar om klusjes te doen. Dit mag op schooldagen na school, en op vrije dagen. Echter mogen kinderen van deze leeftijden niet in een fabriek met machines, of in de buurt van machines werken. Voorbeelden van werkzaamheden die kinderen in deze leeftijdcategorie uit mogen voeren zijn vakken vullen in de supermarkt of kranten bezorgen. Er zijn echter veel werkzaamheden die kinderen van 13 en 14 jaar niet uit mogen voeren. Ze mogen niet werken in een fabriek, werken met of rond machines, achter een kassa zitten en zware dingen tillen of duwen. Ook mogen ze niet in de horeca werken wanneer daar alcohol geserveerd wordt. Ook gelden er speciale werktijden.

Werken met 15 jaar

Kinderen van 15 mogen zelfstandig licht werk uitvoeren, maar mogen nog steeds niet werken rondom machines. Een kind van 15 jaar mag maximaal 5 dagen in de week werken, en op zondag alleen onder specifieke voorwaarden. Over het algemeen mogen 15-jarigen dezelfde werkzaamheden uitvoeren als 13- en 14-jarigen, echter gelden er andere regels wat betreft werktijden.

Werken met 16 en 17 jaar

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen veel meer verschillende soorten werk doen vergeleken met kinderen tot en met 15 jaar. Zij mogen bijna elk soort werk doen, bijvoorbeeld werken met machines. Echter mag er door jongeren geen gevaarlijk werk gedaan worden, zoals met gevaarlijke stoffen, of waar veel lawaai is. Ook mag het werk niet tot gevolg hebben dat de jongere niet naar school kan. Ten slotte gelden er ook voor deze leeftijdscategorie speciale regels wat betreft werktijden.

Hulp nodig? Bel HSU.nl!

Zoals je ziet; er is een groot verschil tussen de werkzaamheden die een ‘gewone’ werknemer uit mag voeren, en de werkzaamheden die door kinderen en jongeren gedaan mogen worden. Wil jij jongeren tussen de 13 en 18 aannemen, maar heb je daar nog vragen over? Neem gerust contact op met HSU.nl om de specificaties voor jouw bedrijf te bespreken. Dat doe je door hier op de site het contactformulier in te vullen. Je kunt ons ook telefonisch bereiken via 088-5363300 of een mail sturen naar info@hsu.nl. HSU.nl adviseert jou over de werkzaamheden die jongeren uit mogen voeren binnen jouw bedrijf!