Netto loonafspraken, is dat nu wel handig?

25 juni 2018

Ik spreek ze bijna dagelijks. Ondernemers die samen met hun medewerkers een nettoloonafspraak maken.”Voor € 10,- netto per uur mag je bij mij komen werken.” Vooral onder jongeren en in de sectoren horeca, recreatie en onder andere landbouw, is dit de meest voorkomende afspraak die gemaakt wordt in de loononderhandelingen. De medewerker weet van te voren goed wat hij of zij in handen ontvangt en is hier, in de meeste gevallen, ook blij mee. Maar is dit nu verstandig?

Hoewel het gebruikelijk is om bruto-loonafspraken te maken, lijken er weinig risico’s te kleven aan een nettoloonafspraak. Je neemt een medewerker aan voor bijvoorbeeld 16 uur per week voor een uurloon van € 10,- netto. Bruto zal dit ongeveer € 11,30 bedragen, hierbij rekening houdend dat de loonheffingskorting wordt toegepast. (je voelt de bui al hangen)

Wat nu, dat je nieuwe medewerker er voor kiest om de loonheffingskorting niet te laten toepassen. Dit is iets waar u als werkgever geen invloed op kan uitoefenen. Om uiteindelijk op het zelfde nettoloon uit te komen, wordt het uurloon al snel ruim € 16,- bruto! Tel hierbij de reserveringen voor vakantiegeld en vakantiedagen bij op en je schrikt wat de medewerker ineens zal kosten.

Ik ken al voorbeelden uit de praktijk waarin de medewerker geen loonheffingskorting laat toepassen terwijl dit wel de bedoeling is. De belastingdienst zal dit bij een aangifte IB corrigeren en de medewerker alle korting alsnog uitbetalen. De medewerker verdient dan veel meer dan de € 10,- netto per uur die je met de medewerker hebt afgesproken. Maar goed, we gaan uit van al het goede in de mens en dit zal ons niet overkomen.

Toch zijn er meer risico’s. Netto afspraak is netto afspraak. Maar wat als je medewerker in aanmerking komt voor het pensioen? Als je aan de gemaakte afspraken vasthoudt dan kies je er voor om zowel het werkgevers als het werknemersgedeelte van de pensioenregeling voor uw rekening te nemen.

En wat als het lekker gaat met de zaak. Het loopt op rolletjes en je vertelt dat je medewerker geen 16 maar 40 uur per week mag gaan werken. Omdat de medewerker meer inkomsten heeft zal er voor hem of haar ook meer loonbelasting en premies moeten worden afgedragen. Ook deze extra kosten komen geheel voor jouw rekening omdat de netto afspraak zal leiden tot een hoger bruto uurloon. En dan is er vaak geen weg meer terug.

In Nederland zijn we vrij om iedereen een hoger loon te betalen, echter het loon verlagen is niet zomaar toegestaan. Wanneer de medewerker onverhoopt minder uren zal gaan werken, dan blijft zijn bruto uurloon hoog en zal het uiteindelijke netto resultaat hoger zijn dan de € 10,- die u in eerste instantie heeft afgesproken.

Het lijkt bijna overbodig om het nu nog te hebben over eventuele toeslaguren, zoals bijvoorbeeld bij overwerk. Een netto loonafspraak kan je loonkosten in het bedrijf hard laten oplopen zodat het in sommige sectoren wel eens lastig kan worden om dan nog geld te verdienen.

Bezint eer gij begint. Laat je van te voren goed informeren over de mogelijkheden. Je voorkomt hiermee dat je personeelskosten onbedoeld uit de hand lopen.
HSU.nl adviseert al 18 jaar honderden ondernemers bij het goed belonen van hun medewerkers. Hulp nodig? Bel gerust, 088-53 63 300 of kijk op www.HSU.nl.

Bob van der Hoeven
HSU.nl