Welke cao hoort bij payroll?

23 december 2024

Als payrollkracht werk je bij het ene bedrijf, terwijl je op de loonlijst staat bij het payrollbureau. Toch val je dan niet onder de payroll cao, die bestaat namelijk niet! Hoewel de afspraken in een cao altijd gunstiger zijn dan de arbeidsvoorwaarden die er in de wet staan, is dat gelukkig geen enkel probleem. In dit artikel legt HSU.nl uit waarom een speciale payroll cao overbodig is.

Geen cao voor payroll

Een cao is belangrijk omdat de voorwaarden gunstiger zijn dan wat er wettelijk is vastgelegd. Werknemers met een cao profiteren hierdoor van een hoger loon, maar vaak ook van extra vakantiedagen, een hogere reiskostenvergoeding en tal van andere voordelen. Er is echter geen speciale payroll cao, en die is er ook nooit geweest. Toch hebben payrollkrachten het niet slechter dan reguliere werknemers dankzij de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Wat is de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

In het verleden vielen payrollkrachten onder de ABU-cao van de uitzendbranche. Daar kwam een einde aan toen de Wet Arbeidmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020 werd geïnstalleerd. De WAB bepaalt dat payrollmedewerkers dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden hebben als reguliere medewerkers.

Payroll en de WAB: gelijke rechten

Sinds de invoering van de WAB hebben payrollkrachten dus recht op dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers die rechtstreeks bij de werkgever in dienst zijn. Dat betekent dat ze recht hebben op dezelfde lonen, secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioenregeling.

Wat als jouw werkgever geen cao heeft?

Of het bedrijf waar je werkzaam bent nu wel of geen cao heeft, dankzij de WAB heb je wanneer je via een payroll constructie werkt altijd recht op hetzelfde als iemand die rechtstreeks bij dat bedrijf in dienst is. Is er een cao, dan profiteer jij van dezelfde voorwaarden als je collega’s. Is er geen cao? Dan mag een bedrijf misschien wel zelf de hoogte van het loon bepalen, maar mag jouw contract dankzij de WAB nooit minder zijn dan dat van iemand die wel rechtstreeks in dienst is.

WAB maakt een payroll cao overbodig

Hoewel payroll vroeger onder de ABU-cao viel, is daar sinds de invoering van de WAB geen sprake meer van. Payrollkrachten hebben nu dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers, of deze nu wel of niet onder een cao vallen. Dit zorgt voor meer gelijkheid op de werkvloer en voorkomt dat bedrijven schimmige constructies kunnen optuigen om ze mensen onder te betalen. Een goede zaak dus!

Vragen over arbeidsvoorwaarden payroll? Stel ze gerust.

Wil je meer weten over de arbeidsvoorwaarden van payroll? Stel ze dan gerust. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-5363300 en via e-mail op info@hsu.nl.