Stoppen als zzp’er vanwege schijnzelfstandigheid? Dit zijn je opties!

27 maart 2025

De discussie over schijnzelfstandigheid zorgt voor veel onzekerheid onder zzp’ers. Veel bedrijven zijn terughoudender geworden met het inhuren van zelfstandigen, uit angst voor naheffingen en boetes. Dit maakt het lastiger om opdrachten te krijgen en dwingt veel zzp’ers om na te denken over hun toekomst. Maar wat zijn de opties wanneer je stopt als zzp’er? In dit artikel zet HSU.nl de opties op een rij!

Waarom is er zoveel onzekerheid rondom zzp’ers?

De overheid wil schijnzelfstandigheid aanpakken om te voorkomen dat zelfstandigen niet onterecht als zzp’er werken terwijl ze in de praktijk een verkapte werknemer zijn. Dat geeft bedrijven namelijk een oneerlijk financieel voordeel, omdat ze dan minder premies en heffingen hoeven te betalen. En de ‘zelfstandigen’ die ze inhuren zijn minder goed beschermd tegen o.a. ziekte en ontslag dan werknemers in loondienst.

Daarom gaat de overheid vanaf 2025 weer actief controleren op schijnzelfstandigheid en wordt dit vanaf 2026 ook weer bestraft via boetes en naheffingen; en die zijn niet mis. Het gevolg is dat veel werkgevers nu al terughoudend zijn geworden met het inhuren van zzp’ers. Ook als het om echte zzp’ers gaat. Daarom vragen veel zelfstandigen zich nu af of ze niet beter kunnen stoppen als zzp’er.

3 opties voor zzp’ers die stoppen vanwege schijnzelfstandigheid

Wanneer je als zelfstandige merkt dat het aantal opdrachten steeds verder terugloopt, komt het moment dat je moet stoppen steeds dichterbij. Dan heb je simpel gezegd 3 opties.

Optie 1: in loondienst gaan

Veel zelfstandigen overwegen door al het gedoe rondom schijnzelfstandigheid te stoppen als zzp’er en weer in loondienst te gaan. Je hebt dan natuurlijk minder vrijheid, maar ook minder stress en administratie. Andere voordelen zijn een vast inkomen, pensioenopbouw, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte.

Daarnaast is het een goed moment om nu in loondienst te treden. De arbeidsmarkt was al krap en het werk dat voorheen door zzp’ers werd gedaan moet toch door iemand worden gedaan. Hierdoor kun je op het moment gerust onderhandelen over je salaris en werkzaamheden, waardoor de overstap naar loondienst opeens een stuk aantrekkelijker wordt.

Optie 2: overstappen op een BV

Wil je graag als ondernemer doorgaan? Dan kan het oprichten van een BV een oplossing zijn. Zo is de kans kleiner dat de werkrelatie met je klanten voor schijnzelfstandigheid wordt aangezien en dat verlaagt de drempel voor bedrijven om met je samen te werken. Verder heb je het voordeel dat je niet privĂ© aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Bovendien is een BV bij een hoog inkomen fiscaal aantrekkelijker dan als zzp’er. Wel neemt de hoeveelheid administratie toe en zijn er strengere regels rondom salarissen en belastingen,

Optie 3: overstappen op payroll voor zzp’ers

Een tussenoplossing is overstappen op payroll. Je blijf dan werken als zelfstandige, die zijn eigen opdrachten kiest, maar bent formeel in dienst bij het payroll bedrijf. Hierdoor is er van schijnzelfstandigheid geen sprake. Extra voordelen voor de zzp’er zijn dat je als werknemer verzekerd bent voor ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioen opbouwt en dat alle administratieve rompslomp voor het payrollbureau is. Kortom: een ideale combinatie tussen loondienst en zelfstandigheid.

Omdat je voor de wet geen zelfstandige meer bent, verlies je natuurlijk wel de fiscale voordelen van een zzp’er en betaal je een vergoeding aan het payrollbedrijf. Ben je benieuwd hoe payroll voor zzp’ers financieel voor je uitpakt? Neem dan vrijblijvend contact op met HSU.nl

Contact met HSU.nl

Wil je meer informatie over payroll voor zzp’ers via HSU.nl? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-5363300 en via e-mail op info@HSU.nl.