Verschil payroll bedrijf en uitzendbureau

30 juni 2022

Payroll bedrijf en uitzendbureau | Verschillen

Als ondernemer zul je de termen uitzendbureau en payroll bedrijf ongetwijfeld wel eens voorbij hebben zien komen. Hoewel beide termen bekend zijn, is het lang niet voor iedereen duidelijk wat ze precies betekenen. Daarmee is het ook niet helder wat uitzendbureaus en payroll bedrijven voor jou als ondernemer kunnen betekenen. In dit blog legt HSU.nl dan ook graag de overeenkomsten en de verschillen tussen de twee uit, en wat ze voor jou als ondernemer kunnen betekenen.

Werven en selecteren

Het belangrijkste verschil tussen en payroll bedrijf en een uitzendbureau is dat je met een uitzendbureau in de arm de werving en de selectie van medewerkers aan het uitzendbureau uitbesteedt. Je geeft bij het uitzendbureau aan welk type medewerker je zoekt, een intercedent van het uitzendbureau gaat aan de slag met een vacature en maakt een selectie van sollicitanten die in zijn of haar ogen het meest geschikt zijn.

In het geval van een payroll bedrijf doe je als ondernemer zelf de selectie en de werving van nieuwe medewerkers. Zodra je iemand hebt aangenomen, wordt het payroll bedrijf erbij betrokken. Het payroll bedrijf zorgt er dan voor dat het contract wordt ondertekend en dat alle juridische zaken worden geregeld. Uiteindelijk neemt het payroll bedrijf de verantwoordelijkheid over de salarisadministratie.

Juridisch werkgever

Zodra een uitzendbureau een medewerker heeft voor een opdrachtgever, komt deze medewerker vaak in dienst van het uitzendbureau. Het werk wordt dan misschien niet gedaan voor het uitzendbureau, deze is echter wel de juridisch werkgever. Dit werkt hetzelfde bij een payrollbedrijf. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet zijn werknemers die door een uitzendbureau worden aangedragen, door de opdrachtgever worden goedgekeurd en uiteindelijk officieel in dienst treden bij het payroll bedrijf. Uitzendbureaus en payroll bedrijven werken zo efficiƫnt samen.

Prijs

Een belangrijk verschil tussen payroll bedrijven en uitzendbureaus is de prijs. Het tarief dat je als ondernemer betaalt voor een uitzendbureau ligt vaak hoger dan wat je betaalt voor een payroll bedrijf. De oorzaak hiervan is meestal dat een uitzendbureau meerdere taken uit moet voeren voordat een medewerker aangemeld wordt. Het loon voor het werven en selecteren van een medewerker, zit bij een uitzendbureau bij de prijs inbegrepen. Een payroll bedrijf zorgt alleen voor de contracten en de verloning van de medewerkers. Hierdoor is een payroll bedrijf dus vaak voordeliger voor jou als ondernemer.

Payrollen of uitzenden?

Heb je het als ondernemer te druk met alles dat je het werven en selecteren van nieuw personeel wil uitbesteden? Dan is het in de arm nemen van een uitzendbureau wellicht een idee. Met een payroll bedrijf heb je echter voor aanzienlijk minder kosten een net zo flexibele constructie. Met een payroll constructie houd je de controle over de werving en de selectie van personeel, maar het payroll bedrijf neemt het juridisch werkgeverschap van je over. Spreekt payrolling je wel aan? Neem dan gerust contact op met HSU.nl voor meer informatie. Je bereikt ons telefonisch via 088-5363300 of via de mail op info@hsu.nl. We helpen je graag verder!