Concurrentiebeding in een payroll overeenkomst, mag dat?

29 augustus 2024

Een arbeidsovereenkomst bevat vaak een concurrentiebeding om de belangen van de werkgever te beschermen. Die garantie wil je natuurlijk ook wanneer je iemand inhuurt via payroll. Goed nieuws! Ook in een payroll overeenkomst mag een concurrentiebeding worden opgenomen. In dit artikel gaat HSU.nl dieper in op de mogelijkheden en de voorwaarden.

Concurrentiebeding bij payroll

Een concurrentiebeding is een clausule die onder bepaalde voorwaarden ook aan een payroll overeenkomst kan worden toegevoegd. Deze clausule bepaalt dat de werknemer tijdens en na het dienstverband geen concurrerende activiteiten uit mag voeren. Hiermee voorkom je als werkgever dat gevoelige informatie, zoals klantgegevens, marges en kennis van productieprocessen, bij de concurrentie terechtkomt.

Verschillende soorten clausules

Afhankelijk van het doel van het concurrentiebeding, kun je de volgende clausules in een payroll overeenkomst laten opnemen:

  • Boetebeding: bedoeld om de werknemer aan te sporen om de verplichtingen uit de overeenkomst na te leven. Overtreedt de werknemer de afspraken? Dan staat daar een forse boete tegenover.
  • Geheimhoudingsbeding: wanneer strikte geheimhouding noodzakelijk is om de belangen van het bedrijf te beschermen. Deze geheimhoudingsplicht geldt zowel tijdens als na de payroll overeenkomst.
  • Non-concurrentiebeding: verbiedt de werknemer om zowel tijdens als een periode na de payroll overeenkomst geen vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren.
  • Personeelsbeding: verbiedt de werknemer om na afloop van de payroll overeenkomst zijn of haar oude collega’s direct of indirect te benaderen om ergens anders een dienstverband aan te gaan.
  • Relatiebeding: verbiedt de medewerker om binnen een bepaalde periode na afloop van de payroll overeenkomst klanten van de voormalig werkgever te benaderen.

Voorwaarden ter bescherming van de werknemer

Voor een werknemer werkt het opnemen van een concurrentiebeding in een payroll overkomst natuurlijk belemmerend. Het beperkt zijn kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Om deze reden is het niet de bedoeling dat een concurrentiebeding zomaar als een standaard clausule in elke overeenkomst wordt opgenomen.

Relevantie

De clausule moet altijd relevant zijn om stand te houden. Zo is een clausule voor een relatiebeding voor een werknemer die geen klantcontact heeft en geen inzage heeft in klantgegevens niet noodzakelijk.

Zwaarwegend belang

Er moet sprake zijn van een zwaarwegend belang voor de werkgever om het perspectief van de werknemer op de arbeidsmarkt niet onnodig te schaden. Sinds 1 juli 2015 moet de werkgever bij een tijdelijke overeenkomst daarom schriftelijk toelichten waarom er sprake is van een zwaarwegend belang. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst ook voor overeenkomsten voor onbepaalde tijd gaat gelden.

Straal en tijdsbestek

Bedrijven opereren vaak binnen een bepaald gebied. En kennis over het bedrijf zal met de tijd verouderen. Daarom wordt concurrentiebeding vaak begrensd om de negatieve gevolgen voor de werknemer te beperken. Dit gebeurt meestal met behulp van een bepaalde straal rondom het bedrijf en een bepaalde tijdsduur dat de clausule geldig is.

Meer weten over payroll overeenkomst met concurrentiebeding?

Wil je graag een payroll overeenkomst afsluiten met daarin een concurrentiebeding? Onze experts kunnen je er alles over vertellen. Neem vrijblijvend contact op met HSU.nl. Je kunt ons bellen op 088-5363300 of e-mailen via info@hsu.nl.