Eerste werknemer aannemen: loondienst, uitzendkracht of payroll?

26 juni 2023

Beste dienstverband aannemen eerste werknemer?

Als ondernemer is het aannemen van je eerste werknemer een grote en spannende stap. Het is een mijlpaal, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het werkgeverschap brengt namelijk juridische, wettelijke en financiële verplichtingen met zich mee, waar je goed over na moet denken voordat je iemand in dienst neemt. In dit blog helpt HSU.nl je graag op weg bij het maken van deze belangrijke beslissing en bespreken we de verschillende opties die je hebt bij het aannemen van je eerste werknemer: loondienst, uitzendkracht of payroll.

Loondienst

Wanneer je iemand in loondienst neemt, betekent dit dat je alle juridische, wettelijke en financiële verplichtingen zelf moet regelen. Dit brengt risico’s met zich mee, maar geeft je ook de meeste vrijheid en controle over de werknemer en de arbeidsvoorwaarden. Je bepaalt zelf de personeelsplanning en de arbeidsvoorwaarden en doet ook de werving en selectie. Daarnaast heb je soms recht op subsidies en tegemoetkomingen, zoals de loonkostenvoordelen.

Het grootste nadeel van loondienst is de administratieve rompslomp en de risico’s die het werkgeverschap met zich meebrengt. Zo moet je het loon doorbetalen bij ziekte of verlof en arbeidsovereenkomst en andere zaken goed regelen. Daarom is het aannemen van een eerste werknemer een grote stap voor een ondernemer.

Uitzendkracht

Wil je niet meteen aan iemand vastzitten of gaat het om tijdelijk werk? Dan is het inhuren van een uitzendkracht als eerste werknemer wellicht een optie. Hierbij is het uitzendbureau de werkgever die alle juridische, wettelijke en financiële verplichtingen op zich neemt. Dit is ideaal wanneer je tijdelijk iemand nodig hebt en het geeft je veel flexibiliteit en minder administratieve rompslomp. Nadelen van het aannemen van een uitzendkracht als eerste werknemer is dat je fors meer betaalt dan wanneer je zelf iemand in dienst neemt en dat de werving & selectie bij het uitzendbureau ligt.

Payroll

Tot slot, payroll. Bij payroll treedt de werknemer in dienst bij het payrollbedrijf dat alle juridische, wettelijke en financiële verplichtingen en de loonbetalingen voor zijn rekening neemt. Het operationeel werkgeverschap ligt wel bij jou. Je doet zelf de werving & selectie, bepaalt de arbeidsvoorwaarden, stuurt de werknemer aan en maakt de personeelsplanning. Zowel korte als lange dienstverbanden zijn mogelijk.

Zo heb je de voordelen van iemand in loondienst nemen, maar minder administratieve rompslomp en geen werkgeversrisico. Payroll is natuurlijk iets duurder dan zelf iemand in dienst nemen, maar bij HSU.nl liggen de kosten slechts een fractie hoger, terwijl het je veel voordelen oplevert. Dat maakt het een veilige keuze voor het aannemen van je eerste werknemer.

Meer weten over payroll? Bel HSU.nl

Het aannemen van je eerste werknemer is een spannende stap. Wil je niet te veel risico nemen en je tijd niet besteden aan administratie, maar aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over payroll. Bel ons gerust op 088-5363300 of stuur een e-mail naar info@hsu.nl.