Hoe personeel vertellen dat je overstapt op payroll?

22 maart 2024

Je wil overstappen op payroll om minder tijd kwijt te zijn aan de administratie en ook om minder risico te lopen als werkgever. Maar wat vind je personeel hier eigenlijk van? Die komen ineens bij een ander bedrijf op de loonlijst te staan. Wanneer dit niet goed gecommuniceerd wordt, kan dat tot ontevreden gezichten leiden. In dit artikel van HSU.nl lees je hoe je dit het beste kan vertellen.

1. Licht al je medewerkers tegelijkertijd in

Je personeel vertellen dat je overstapt op payroll kan een behoorlijke schok voor ze zijn. Zorg er daarom voor dat je ze op de juiste manier inlicht. Dat betekent allemaal tegelijk. Roep je mensen bij elkaar en vertel het ze persoonlijk. Wat je absoluut wilt voorkomen is dat ze het via een collega horen. Dit is desastreus voor het onderlinge vertrouwen.

2. Stel ze gerust

Bij de overstap naar payroll verandert er weinig voor je werknemers, maar het is belangrijk om te begrijpen dat je personeel veel vragen heeft. Kan ik nu zomaar ontslagen worden? Hoe zit het met mijn pensioen? Maak ik nog steeds kans op die promotie? Neem elke vraag serieus en neem de angst weg dat hun baanzekerheid en toekomstperspectief op het spel staan.

Payrollmedewerkers hebben namelijk dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden als medewerkers in loondienst. Hierdoor zal in de praktijk de grootste verandering zijn dat er een andere bedrijfsnaam boven de loonstrook staat.

3. Leg uit waarom je overstapt op payroll

Het is belangrijk om je medewerkers ook te vertellen over de voordelen van een payrollconstructie. Leg uit wat jouw beweegredenen zijn om over te stappen op payroll en benadruk dat dit zowel in het voordeel van het bedrijf als in het voordeel van het personeel is.

Minder kwetsbaar bij ziekteverzuim

Veel bedrijven zijn kwetsbaar voor langdurig ziekteverzuim en lopen een reƫel risico om hierdoor failliet te gaan. Dan is iedereen zijn baan kwijt. Bij een payrollconstructie is dit risico voor het payrollbedrijf. Hierdoor kan een bedrijf makkelijker nieuwe mensen aannemen. Dat betekent kansen op groei of om de werkdruk voor het huidige personeel te verlichten.

Minder administratie

Het in dienst hebben van personeel brengt veel administratie met zich mee. Daar ben je als ondernemer veel tijd aan kwijt. En die tijd kun je beter aan je corebusiness besteden. Zoals aan het vinden van nieuwe klanten, zodat de stroom aan opdrachten niet opdroogt, voor het ontwikkelen van een goede langetermijnstrategie, of om je personeel beter te begeleiden. Kortom: allemaal zaken waar het personeel ook van mee profiteert.

4. Geen woorden, maar daden

Hoe goed je de boodschap ook overbrengt, het kan even duren voordat het weer ‘business as usual’ is. Het beste wat je als werkgever kunt doen, is duidelijk blijven communiceren. Laat weten dat je deur altijd openstaat als er nog onduidelijkheden zijn. Toon interesse in de mens achter de medewerker. En laat ook in de praktijk merken dat er niets veranderd is door te blijven investeren in je personeel.

Meer weten over overstappen op payroll?

Wil jij meer informatie over de veranderingen van overstappen op payroll voor jou en je personeel? Neem dan vrijblijvend contact op met HSU.nl. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-5363300 en via e-mail op info@hsu.nl.