Hoe zit het met vakantiegeld in tijden van corona?

25 mei 2020

Uitbetalen van vakantiegeld

Wanneer u in Nederland in loondienst bent, heeft u recht op vakantiegeld. Dit bouwt u in de periode van 1 juni tot en met 31 mei op, en wordt ook in de maand juni aan u uitbetaald. Echter zijn er door het coronavirus veel zaken veranderd. Hoe zit het nu met het uitbetalen van uw vakantiegeld? Heeft u daar nog recht op? Wat heeft het zogenaamde NOW-regeling, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, ermee te maken? En hoe kan een payrollbureau bedrijven helpen in deze periode? HSU.nl vertelt er in dit blog meer over!

Het opbouwen van vakantiegeld

Iedereen die in Nederland in loondienst is, heeft recht op vakantiegeld. Dit is een bepaald percentage van het brutoloon. Volgens de regel is het bedrag dat u ontvangt aan vakantiegeld minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris. Sommige bedrijven beslissen dat ze meer dan die 8 procent uitkeren aan hun medewerkers. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de specifieke arbeidsovereenkomst die afgesloten is en de cao. Bij het berekenen van het vakantiegeld worden ook de extra werkzaamheden die een medewerker uitgevoerd heeft meegerekend. Hierbij kunt u onder andere denken aan het draaien van overuren. Wanneer een medewerker ziek is geweest, dan kan het zo zijn dat hij of zij over die periode minder vakantiegeld ontvangt.

Vakantiegeld in de NOW-regeling

Het vakantiegeld wordt in mei uitgekeerd aan de medewerkers. Echter bevinden we ons nu in een zeer vreemde situatie door het coronavirus. Wordt het vakantiegeld nu nog wel gewoon betaald? De regering heeft voor de huidige situatie de NOW-regeling getroffen: de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Op deze manier worden bedrijven die zwaar getroffen zijn door het coronavirus een handje geholpen. Wanneer een bedrijf gebruik maakt van deze regelingen, kan het ook zo zijn dat de overheid hun tegemoetkomt. Bovenop de subsidie voor een deel van de loonsom ( SV-loon) komt dan 30% opslag voor de werkgeverslasten. Werkgevers mogen het vakantiegeld niet inhouden. Zij heeft de reservering vakantiegeld het afgelopen jaar al voor je opgebouwd. Dit zie je als het goed is terug op je loonstrook. Tenzij de werkgevers en werknemers samen de afspraak gemaakt hebben dat het vakantiegeld op een later tijdstip wordt betaald. Dat mag alleen wanneer anders het bedrijf niet kan voortbestaan.

Hulp van een payrollbedrijf

De opbouw van het vakantiegeld is over het algemeen al geen eenvoudig onderwerp. Door het coronavirus en de maatregelen die getroffen zijn wordt de situatie alleen maar ingewikkeld. Gelukkig kunt u de hulp van een payrollbedrijf als HSU.nl inschakelen! Wij ondersteunen u op het gebied van salarisadministratie, personeel gerelateerde vraagstukken, en nog veel meer andere onderwerpen. Wilt u meer weten over onze service? Neem contact op! Dat doet u door hier op de site het contactformulier in te vullen, te bellen naar 088-5363300 of door een mail te sturen naar info@hsu.nl. De specialisten van HSU.nl voorzien u van advies voor uw specifieke situatie!