Payrollkrachten waarderen concept met een 7

08 december 2011

Dat blijkt uit een onderzoek (zie onder) van Ecorys in opdracht van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO), dat donderdag 8 december tijdens Het Nationale Payroll Congres 2011 in Maarssen wordt gepresenteerd.

Waardering
VPO-voorzitter Jeu Claes: “Uit het onderzoek blijkt dat de payrollkrachten het payrollen in het algemeen waarderen met het cijfer 7 en de dienstverlening van payrollondernemingen waarderen met een ruime 7.”

“Uitstekende resultaten waar we zeer trots op zijn.”

Kenmerken
Het is naar eigen zeggen voor het eerst dat op zo’n grote schaal payrollkrachten aan het woord zijn. In het onderzoek onder 2.200 payrollkrachten werd gekeken naar hun kenmerken, motieven en ervaringen en hoe zij aankijken tegen hun werkgever, de payrollonderneming.

Uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van de payrollkrachten een vrouw is, de gemiddelde leeftijd 38 jaar is en de payrollkrachten gemiddeld 2 jaar en 4 maanden in dienst van het payrollbedrijf blijven.

Eén op de 5 werknemers komt uit een werkloosheidspositie en gaat aan de slag via payrollen.

Contractduur
Eén op de 3 payrollkrachten heeft een contract voor onbepaalde tijd of uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd. Uit het onderzoek blijkt ook dat 55 procent van de payrollkrachten vindt dat er sprake is van voldoende werkzekerheden, 47 procent geeft zijn baanzekerheid een voldoende.

Claes: “Ik ben blij met deze uitkomst, omdat de baan- en werkzekerheid van payrollkrachten regelmatig ter discussie staat. Uit deze cijfers blijkt dat die discussie overbodig is.”

Werktevredenheid
In het onderzoek zijn de payrollkrachten gevraagd naar de waardering voor de aspecten: tijdig uitbetalen, juiste betaling, correcte contracten, bereikbaarheid voor vragen, contact met collega’s, werksfeer en het werk in het algemeen. Deze aspecten waarderen de payrollkrachten met het cijfer 7
of 8.

Claes: “Dit zijn aspecten die voor iedere werknemer belangrijk zijn, of je nu payrollkracht bent of niet. Dat payrollkrachten zo’n goed rapportcijfer geven, is zeer positief voor het professioneel werkgeverschap van onze leden.”

Branches

In de horeca werken de meeste payrollkrachten (21 procent). Daarna volgen de overheid (18 procent), sport, cultuur & recreatie (9 procent), het onderwijs (8 procent) en overige zakelijke dienstverlening (6 procent).

Bron: HorecaEntree