Wat is het verschil tussen een zzp’er en een freelancer?

Je hoort deze termen vaak door elkaar. Een Zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer. Ze verschillen dan ook niet veel van elkaar. Het zijn geen rechtsvormen voor een bedrijf, zoals een eenmanszaak, v.o.f. of b.v., maar algemeen en vaak gebruikte termen. Het geeft alleen aan dat zzp’ers of freelancers zelfstandig opdrachten uitvoeren. Zij zijn ondernemer en niet in loondienst bij de opdrachtgever.

Maar is er dan eigenlijk wel een verschil?

Het gaat in beide gevallen om dezelfde wijze van zelfstandig ondernemen. Een freelancer is eigenlijk een zzp’er en vice versa. Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemen, namelijk vanuit een onderneming zonder personeel.

De term zzp’er wordt in het algemeen vaker wordt gebruikt dan freelancer. Het verschilt per sector.

In de technische sectoren zoals bouw, metaal etc. hoor je vaker de term zzp’er, terwijl de term freelancer weer vaker gebruikt wordt in de journalistiek, zorg of communicatie.

Inmiddels zijn we gewend dat de term freelance vaker gebruikt wordt voor ondernemers die naast hun eigen dienstbetrekking bij een werkgever, zelfstandig opdrachten uitvoeren. De term zzp’er is een term van de laatste jaren waarin de zelfstandig ondernemer uitsluitend zelfstandig opdrachten uitvoert en geen dienstbetrekking (meer) heeft bij een werkgever. Hiermee ontstaat er onderscheid tussen beide termen.

Neem contact op

Voor beide vormen heeft HSU.nl de beste dienstverlening om zowel zzp’ers en freelancers te ontzorgen. Laat je gerust door ons informeren, we leggen het graag uit.

Bel 088-53 63 300

Of neem contact met ons op via dit contactformulier