In 3 stappen vanuit loondienst je eigen bedrijf opbouwen!

13 februari 2024

Werk je nu nog voor een baas, maar droom je van een eigen bedrijf? Dan is voor jezelf beginnen naast je baan een veilige manier om zelf een bedrijf op te bouwen. Ondernemen is namelijk niet voor iedereen weggelegd. En op deze manier kun je het ondernemen uitproberen zonder de zekerheid van je vaste contract kwijt te raken. In dit artikel vertelt HSU.nl je hoe je in 3 stappen zo snel en veilig mogelijk een eigen bedrijf kunt opbouwen naast je baan.

1. Begin met freelancen

Wanneer je een eigen bedrijf wilt opbouwen, is het handig om te beginnen met freelancen. Je kunt beginnen met een dag in de week en zo het ondernemen uitproberen. Dit kan nog veiliger door te starten als freelancer via HSU.nl. Jij zoekt dan zelf je eigen klanten en opdrachten uit, maar wij zorgen voor de administratie en de facturatie. Op deze manier heb je nog even geen zorgen over de administratie en de belastingen. Dat regelen wij allemaal voor je. Ook ben je, omdat je op papier in loondienst werkt, gewoon verzekerd voor de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en arbeidsongeschiktheid (WIA). Hierdoor ga je er niet op achteruit als je ziek wordt of wanneer je even zonder opdrachten zit.

Meer tijd over om je bedrijf te laten groeien

Behalve dat je minder risico loopt, ben je ook minder tijd kwijt aan administratie. Zo houd je meer tijd over om declarabele uren te maken en om nieuwe klanten te zoeken. De focus ligt hierdoor echt op het ondernemen en niet op de administratie. Hierdoor gaat het opbouwen van een eigen bedrijf veel sneller en kun je meer dagen voor jezelf gaan werken en minder voor je baas. Uiteindelijk kun je als de zaken goed blijven gaan je baan opzeggen. Of je blijft, als je dat liever hebt of moeite hebt om nog meer klanten te vinden, parttime voor je baas werken.

2. Je eerste werknemer

Als de zaken goed blijven gaan kun je op een gegeven moment je eerste werknemer aannemen. Je wordt dan werkgever en plukt de vruchten van de arbeid van je werknemer(s). Dit brengt echter ook de nodige personeelsadministratie met zich mee. En dat is voor veel ondernemers het moment dat ze de controle kwijtraken.

3. Salarisadministratie uitbesteden

Hoe meer personeel je aanneemt, hoe meer tijd je kwijt bent aan de administratie en hoe minder tijd je overhoudt om te ondernemen. Zolang je nog niet groot genoeg bent om een eigen hr-afdeling te hebben, is er dan maar één oplossing: de salarisadministratie uitbesteden. Anders zul je alle administratie zelf moeten doen en kom je nergens anders meer aan toe. Zo houd je de handen vrij om je personeel te begeleiden, nieuwe klanten te vinden, je langetermijnstrategie vorm te geven. Kortom: het opbouwen en runnen van je eigen bedrijf.

Meer weten over eigen bedrijf opbouwen vanuit loondienst?

Wil jij meer weten over freelancen en/of het uitbesteden van de salarisadministratie? Of ben je benieuwd naar onze tarieven? Neem dan vrijblijvend contact op met HSU.nl. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-5363300 en via e-mail op info@hsu.nl.